Skip to content

30. JUBILARNI OTVORENI SKI FESTIVAL SPORTA ZA SVE 2023

Asocijacija Sport za sve Srbije, svake godine, tradicionalno u martu mesecu organizuje Zimski festival rekreacije – popularni SKI FEST, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije – Ministarstva sporta.
Ovogodišnjom manifestacijom  obeležen je jubilej – 30 godina postojanja, kroz programske aktivnosti koje su realizovane na Kopaoniku.
U programskim aktivnostima učestvovalo je blizu 600 učesnika – sportskih rekreativaca, ljubitelja sportova na snegu, sportskih organizacija i stručnjaka, zaposlenih u firmama i lokalnim samoupravama iz: Rumunije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

SKI FESTU 2023 su prisustvovali:  Ministar sporta Crne Gore gospodin Vasilije Lalošević, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, Predsednik Odbijkaškog saveza Srbije Đula Mešter, Predsednik Sportskog saveza Vojvodine gospođa Jasmina Juras,  Predsednik Golf asocijacije Vojvodine gospodin Saša Jokić, Generalni direktor Transnafte prof. dr Bogdan Kuzmanović, domaćini MK Mountain Resort – hotel Grand,  predstavnici sportskih organizacija kao i učesnici festivala.

Predsednik Branko Vujović pozdravio je sve prisutne i poželeo dobrodošlicu na jubilarni 30. SKI FESTIVAL SPORTA ZA SVE, produkt 70-godišnje programske tradicije, koji od početka festivala do danas neguje međunarodni karakter. Gledajući uticaj koji ovaj festival ima na unapređenje javnog zdravlja, SKI FEST je postao evropski brend o čemu svedoči i činjenica da je Međunarodni Olimpijski Komitet – IOC u dva navrata bio generalni pokrovitelj, kao i da je 2018. godine Asocijacija bila domaćin 14. Evropskih Kompanijskih zimskih sportskih igara na Kopaoniku. SKI FEST je ove godine i centralni događaj Balkanske Asocijacije radničkog sporta – BAWS, kojom u ovom mandatu predsedava Vujović.

Ovogodišnji jubilarni 30. SKI FEST proglasio je otvorenim Ministar sporta Republike Srbije gospodin Zoran Gajić, rekaši tom prilikom da programi koje Asocijacija realizuje animiraju nekoliko miliona ljudi u našoj zemlji i da je u opštem interesu države da se što što veći broj građana priključuje ovakvim programima i dodao da u Ministarstvu sporta postoji veliko razumevanje i podrška za sve programe koje Asocijacija realizuje, a čiji je glavni cilj rekreacija građana.

Pored standardnih disciplina Festivala, alpskih disciplina – slaloma i veleslaloma, alpskog orijentiringa, foto safarija, odbojke na snegu, obaranja ruku, nadvlačenja konopca, šetnje na krpljama, pikada i šaha, Golf asocijacija Srbije i Golf asocijacija Vojvodine predstavile su GOLF koji je naišao na izuzetno interesovanje učesnika festivala, kao i ostalih gostiju skijališta.

U okviru edukativnog programa održana je i 10. Međunarodna Naučna konferencija „Antroploški i teoantropološki pogled na fizičke aktivnosti od Konstantina Velikog do danas“, kojoj je prisustvovalo više od 170 učesnika, u organizaciji Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Prištini, FIEP Srbije, Asocijacije Sport za sve Srbije, kao i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, Nišu, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci, uz podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije, koju prate sportski stručnjaci – korisnici dozvola za rad u sportu za sve. 

Programski koncept SKI FESTA, koji permanentno vrši uticaj na poboljšanje javnog zdravlja nacije, prati Misiju AKTIVNA SRBIJA 2030 i ostvarivanjem njenih ciljeva pruža dodatne vrednosti: fizička aktivnost za svakoga; zdravlje; obrazovanje; kvalitet života; ravnopravnost polova; društvena odgovornost i socijalna inkluzija; očuvanje životne sredine; promocija; humanitarni karakter i dr. Ključne tačke misije definisane su u odnosu na višegodišnje iskustvo koje Asocijacija ima u oblasti sporta za sve, ali i prateći situaciju na globalnom nivou i doprinos koji oblast sporta za sve ima u rešavanju nekih od najvećih svetskih izazova.